pátek 10. října 2008

Tak začneme...

Sophie Kinsella je britská autorka, která napsala (zatím) pět knih o zmatkářce a snílce Becky Bloomwoodové, která ze všeho nejraději nakupuje. Tato série knih je nebezpečná v tom, že čtenářky brzy začnou mít stejné nakupovací mánie jako Becky :-)

Jakoby bokem Sophie napsala ještě dvě knihy - Bohyně v domácnosti a Dokážete udržet tajemství?.

Bohyně v domácnosti - právnička Samanta je vyhozená z práce a omylem dostane práci hospodyně. Jenže jak může dělat hospodyni někdo, kdo spálí i čaj?

Dokážete udržet tajemství? Emma má strach z létání a při hrozivé turbulenci začne nekontrolovaně mluvit o svém soukromí s někým, koho vůbec nezná. A z koho se nakonec vyklube její šéf.

Postupně se začnu o knížkách rozepisovat a dávat sem ukázky, tohle je jen stručný úvod :-)

7 komentářů:

Deliberation řekl(a)...

Ahoj, Sophie je skvělá, jen mne mrzí, že cz vydavatelé se nedrží stejných obálek jako v originále. I ty paperbacky jsou skladnější a lépe se drží v ruce než těžkopádné vázané knihy s snímatelnou obálkou. A přeložit Undomestic Goddess jako Bohyni v domácnosti je taky dost úlet... význam je přesně opačný. Není nad to číst knížky v originále...

If řekl(a)...

Ahoj, to jo, ty obálky jsou tisíckrát lepší v originále. Ale ty paperbacky se hůř udržují v původním stavu :-( Ale ty Sophiiny knihy v originále... Nevím nevím. Neumím zas až tak úžasně anglicky, ale dvě knihy od Sophie jsem v originále bez sebemenších problémů přečetla. V originále se mi to zdá takový divný. Angličtina nemá tak bohatou slovní zásobu jako čeština a věty musí mít přesně danou stavbu. Když tu samou větu nějak přeložíš do češtiny, tak to jde úplně úžasně předělat do jakéhokoliv významu, aby ten vtip, o který se právě v knížce jedná, byl co nejvíce povedený... Jinak sorry, že jsem dlouho nic novýho nenapsala, ale jsem čerstvě přistěhovaná, nemám ani pořádně internet (ještě mi chybí jeden kabel) a knihy od Sophie mám v nějaký krabici a nevím ve který :-(

Tajfunka řekl(a)...

ahoj,

Sophii čtu více méně jen v originále (něco málo jsem četla v obou vydáních, tj. česky i anglicky), vlastním až na 1-2 vyjímky všechny její knihy. A musím nesouhlasit, že by v CZ byly knihy lepší. překlad sice není příšerný, jak se to často u nás stává, ale spousta fórů prostě do CZ přeložit nejde. nehledě na to, že prostředí, v němž se např. shopaholici odehrávají, je rozdílné od toho českého.

Co se týče poslední knihy Remember me?, tak mě trošičku zklamala, jsem zvědavá, co ze Sophie vypadne dále.. Shopaholí série je svým způsobem nepřekonatelná :)

Jinak milovnicím S. Kinselly doporučuji začít louskat např. Marian Keyes - každopádně v originále.

Příjemné čtení.
Jana

petule řekl(a)...

Ahojky, Sophie je prostě Sophie, její knížky jsou ve svém žánru bezkonkurenční...jinak už vyšla nová kniha od Kinselly, jmenuje se Twenties Girl, zatím vyšla v originále a v německém překladu..a i mám takový dojem, že Sophie začala psát další díl Shopaholic série :-) Četla jsem kížky jak v češtině, tak v němčině a musím říct, že v němčině se mi líbili víc, nějak vyzněly líp ty vtipy. V angličtině jsem zatím nečetla, ale tu její poslední zmiňovanou knížku mám v originále doma, tak jsem zvědavá..pak budu moct porovnat AJ versus ČJ.Už se těším:-D :-D

petule řekl(a)...

Jinak je fajn, že existuje tenhle blog, taky mě štve, že není žádný web o téhle autorce v češtině :-( A plně souhlasím s názorem k překladu knihy Undomestic Goddness...jediné, co mě napadá je, že český název je myšlen ironicky...nebo, že by si někdo nevšiml toho UN???? :-)))
Každopádně přeju pěkné počteníčko;-)

Tajfunka řekl(a)...

Na jaře vyjde Twenties Girl konečně v angličtině jako paperback, takže už se těším, jak si počtu. Hardcover už opravdu kupovat nechci :)Jinak jsem strašně zklamaná, že Sohpiiny knížky se budou kazit tím, že se podle nich natočí film. Nemůžu si pomoct, ale většinou je výsledek katastrofa.. Tedy alespoň u jiných autorů, viz. např. PS. I Love You.

Unknown řekl(a)...

Už se těším na twenties girl. Předpokládám, že ji bude zase vydávat BB Art, ale bohužel ještě nemají tuhle knížku v jejich plánu připravovaných knih. Kniha Remember Me? vyšla v ČR s ročním zpožděním. Takže doufám, že Twenties Girl vyjde do prázdnin. Anglicky jí číst nehodlám, bojím se, že bych to nezvládla...